Nový rok 2024

Nový rok je jedním z nejvíce oslavovaných svátků po celém světě. Slaví se v různých časových pásmech a s různými tradicemi, ale společně sdílíme očekávání nových začátků a příležitostí.

Původ Nového roku

Původ oslav Nového roku je starobylý a sahá až do starověkých civilizací. Starověcí Babyloňané slavili nový rok kolem března, když se konaly jarní rovnodennosti. Kolem roku 153 př. n. l. římský konzul Julius Caesar přijal gregoriánský kalendář, což vedlo k tomu, že se Nový rok začal slavit 1. ledna.

Oslavy a ohňostroje

Ve mnoha zemích je tradicí oslavovat příchod Nového roku velkolepými ohňostroji. Například v Sydney, Austrálii, je známý světovými slavnostními ohňostroji, které se konají nad ikonickou operní budovou.

fireworks-1953253_1280

Přání a zvyk

Zvyk posílání přání a novoročních blahopřání je také běžný. V některých kulturách lidé dávají dárky nebo peníze dětem a členům rodiny.

Tradiční pokrmy na Nový rok

Jednou z nejzajímavějších a nejchutnějších aspektů oslav Nového roku je bezpochyby tradiční jídlo, které se podává v různých částech světa. V mnoha kulturách existují pokrmy, které jsou spojeny s nadějí, prosperitou a štěstím. Představme si některé z těchto oblíbených tradičních pokrmů.

Černý fazole a rýže (USA)

V některých jižních státech USA jsou černé fazole a rýže tradičním pokrmem na Nový rok. Tento pokrm symbolizuje bohatství a prosperitu. Někteří přidávají do receptu také kapustu, která představuje peníze.

Ozdoby z mořských plodů (Japonsko)

V Japonsku je populární jíst osechi-ryōri, což jsou tradiční jídla podávaná v speciálních krabicích. Tento pokrm často obsahuje různé druhy mořských plodů, jako jsou kraby, krevety a ryby, které symbolizují štěstí a dlouhověkost.

shrimp-4952607_1280

Kachna nebo opečená kachna (Čína)

V čínské kultuře je tradiční si v kuchyni uvařit na Nový rok kachnu nebo opečenou kachu. Kachna představuje štěstí a sílu. Vaření kachny také symbolizuje úplnost, protože slovo pro "kachnu" v čínštině zní stejně jako slovo "dobře".

Cotechino se zelím (Itálie)

V Itálii je tradičním novoročním pokrmem cotechino se zelím. Cotechino je kořeněná vepřová klobása, která symbolizuje hojnost a bohatství. Kombinace s dušeným zelím představuje peníze a prosperitu.

Ovocné koláče a dorty (Rusko a další země)

V některých východoevropských zemích, včetně Ruska, je oblíbeným tradičním pokrmem na Nový rok ovocné koláče a dorty. Tyto sladké pečivo symbolizuje sladký a úspěšný nadcházející rok.

Nový rok je časem oslav, radosti a očekávání, a co by to bylo za oslavu bez tradičního jídla? V České republice a na Slovensku máme řadu chutných pokrmů, které se staly nedílnou součástí novoročních oslav. 

Tradiční pokrmy na Nový rok v České republice a na Slovensku

Kapustnica

Kapustnica je jedním z nejoblíbenějších tradičních pokrmů na Slovensku na Nový rok. Tato hustá polévka je připravována z kysané kapusty, různých druhů masa (jako je vepřové, klobása nebo klobásky) a často také s houbami a sušeným ovocem. Kapustnica symbolizuje hojnost a prosperitu v nadcházejícím roce.

Čočková polévka

Čočková polévka je dalším oblíbeným pokrmem, který se tradičně podává na Nový rok v České republice a na Slovensku. Věří se, že čočka přináší štěstí a bohatství. Polévka je obvykle připravována z hnědé nebo zelené čočky, zeleniny, cibule a koření a někdy také s klobásou pro větší chuť.

lentil-soup-3738547_1280

Rybí polévka

Rybí polévka je dalším tradičním pokrmem, který se často podává na Nový rok v České republice. Tento pokrm je obvykle připravován z různých druhů sladkovodních ryb, zeleniny a koření. Rybí polévka symbolizuje štěstí a bohatství a je často podávána s bramborovým salátem.

Bramborový salát

Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí novoročního menu v mnoha českých a slovenských rodinách. Tento pokrm, obvykle připravovaný z nastrouhaných brambor, majonézy, hrášku a mrkve, je tradičním doprovodem k mnoha pokrmům a symbolizuje bohatství a hojnost.

Pečená vepřová kýta

Pečená vepřová kýta či jiné druhy vepřového masa jsou často považovány za tradiční pokrm pro oslavy, včetně Nového roku. Tento pokrm, často podávaný s knedlíkem a zelím, symbolizuje bohatství a prosperitu pro nadcházející rok.

Závěr

Tradiční pokrmy na Nový rok v České republice a na Slovensku nám připomínají důležitost rodinných tradic, společného shromáždění v jídelně u jídelního stolu a radosti z nových začátků. Bez ohledu na to, zda si pochutnáte na kapustnici, čočkové polévce nebo bramborovém salátu, důležité je být obklopen rodinou a přáteli a slavit příchod nového roku s nadějí a optimismem.

Přejeme vám všechno nejlepší a šťastný Nový rok!