Cukroví, to sladké umění spojené s Vánocemi, má hluboké kořeny v historii a tradicích mnoha kultur. Historie cukroví sahá až do středověké Evropy, kde bylo prvně spojeno s vánočními oslavami. Původně bylo cukroví luxusním pokrmem, zpřístupněným běžnému lidu pouze při speciálních příležitostech, a Vánoce byly jednou z nich.
Historie cukroví
První známé recepty na cukroví se objevily ve středověkých klášterech, kde v kuchyni mnichové kombinovali exotické koření a byliny s medem. Cukroví se tak stalo nejen sladkou lahůdkou, ale i způsobem, jak spojit radostné chvíle s bohatou symbolikou. Perníčky, s jejichž vůní a chutí jsme dnes tak obeznámeni, byly považovány za vyjádření lásky a štěstí.
Pohádkový svět Medových Perníčků
Medové perníčky jsou bezesporu jednou z nejoblíbenějších variant vánočního cukroví. Jejich aroma plné skořice, hřebíčku a anýzu provoní celou jídelnu a nesmazatelně se vtiskne do vzpomínek na vánoční dobu. Jak ale připravit ty nejlepší medové perníčky, které vás vtáhnou do světa pohádek a tradic?
Cukroví: Medové Perníčky
Suroviny:
- 250 g medu
- 200 g cukru
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření (skořice, hřebíček, anýz)
- špetka soli
- 1 vejce
Postup:
-
Rozpustit: V hrnci na mírném ohni rozpustit med, cukr a máslo. Nechat směs vychladnout.
-
Smíchat suché ingredience: Ve velké míse smíchat mouku, jedlou sodu, perníkové koření a špetku soli.
-
Přidat vejce: Do vychladlé medové směsi přidat vejce a důkladně promíchat.
-
Spojit směsi: Postupně přidávat suché ingredience do mokrých a těsto hníst, dokud není hladké.
-
Dát odpočinout: Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho minimálně hodinu odpočívat v lednici.
-
Pečení: Troubu předehřejte na 180°C. Vyválejte těsto na tloušťku zhruba 5 mm a vykrajujte perníčky různými tvary.
-
Pečte: Perníčky pečte asi 10-12 minut nebo dokud nejsou zlatavé.
-
Dekorace: Po vychladnutí perníčků můžete přidat krémovou cukrovou polevu nebo je ozdobit čokoládovou polevou.
Takto připravené medové perníčky se budou vyjímat na vaším jídelním stole. Nejsou jen chutnou dobrotou, ale i výjimečným spojením s tradicemi a historií. Každý kousek cukroví může být jako malý vánoční příběh, který sdílíme s rodinou a přáteli při vánočních oslavách. Při pečení nejlepších medových perníčků si tak nejen pochutnáme, ale také vytvoříme vzpomínky, které budou krásně vonět celým domem.